2 x 10 lessen van ondernemen met een beperking

Dit overzicht schreef ik in 2019, nadat ik door meerdere mensen gevraagd was hoe er als ondernemer mee om te gaan als je beperkt bent in je energie en belastbaarheid. Hoe maak je keuzes en haal je zoveel mogelijk uit je dagen?

 

  1. Mijn eigen waarden kennen. Voor mezelf weten welke waarden ik belangrijk vind in mijn werk en contact met klanten, om die waarden zo goed mogelijk te bewaken vanuit mijn mogelijkheden. Die waarden geven ook energie om op een slechte dag toch iets belangrijks te doen. Tevens geven die waarden richting waar ik ja tegen zeg.
  2. Eerlijk communiceren over mijn belastbaarheid, dat kweekt begrip bij mensen. En vertrouwen bieden door aan te geven wat dan wel en hoe ik het oplos. Zorgen dat ik wel kwaliteit van het eindproduct beloof.
  3. Overgeven aan slechte dagen zorgt vaak sneller voor verbetering. Lastig wordt het als er op zo’n slechte dag belangrijke dingen te doen zijn die moeilijker vooruit geschoven kunnen worden.
  4. Voel ik me slecht voor aanvang van een afspraak, stel ik mezelf de vraag: voel ik me beter als ik thuis blijf/afzeg? Als het antwoord nee is, ga ik. Uiteraard met zorg dat ik daarna wel rust pak. Een belangrijke controlevraag hierbij is, voel ik me niet slechter als ik wel ga?
  5. Mijn beperkingen en belastbaarheid erkennen, zo merkte ik dat een opdracht met deadlines fysiek teveel van mij vroeg. Ik heb mezelf het besluit toegestaan geen opdrachten met deadlines te accepteren.
  6. Voor klussen waar mijn klant en ik tegelijkertijd actief in zijn, probeer ik te zorgen dat klant wel door kan met zijn/haar aandeel in het werk. Ik sta mezelf toe mijn eigen werk te pauzeren, maar blijf beschikbaar voor prangende vragen en problemen. Zo blijft er beweging bij de klant en het project. Dat geeft mij rust om mezelf toe te staan mijn werk even niet te doen.
  7. Ik vraag mezelf waar ik energie van krijg en waar ik blij van word. Als het antwoord nee is, ga ik die kant zo min mogelijk op. Ik mag mijn werkzaamheden en focus in mijn bedrijf op basis hiervan bijsturen.
  8. Wanneer iets moeizaam verloopt, kijk ik of het de volgende keer eenvoudiger kan. Kan ik het automatiseren of vereenvoudigen?
  9. Voldoende leuke dingen te blijven doen. Ik ga niet alleen voor werk over mijn grenzen maar ook als het emotioneel belangrijk en voedend voor me is, die voeding is ook belangrijk voor een leuk leven.
  10. Het is in die zin constant balanceren en alle belangen tegen elkaar afwegen. Constant onderhandelen en afspraken met mezelf maken.

In 2021 voegde ik er nog een rijtje van 10 lessen aan toe door mezelf te vragen wat is er goed aan? Wat brengt of leert het je in positieve zin? Dat gaf deze 10 lessen:

1. Je leert prioriteiten stellen, en minder perfectionistisch te zijn.
2. Het wordt gemakkelijker om nee te zeggen.
3. Doen waar je blij van wordt.
4. Ontdekken hoe je slimmer kunt werken met minder energie.
5. Minder ruimte voor bullshit.
6. Gemakkelijker om eerlijk te zijn, omdat het te belangrijk voor je is.
7. Ik vraag tijd én geef tijd.
8. Ook begrip voor vertraging en problemen bij klant.
9. Ontdekken wat voor jou belangrijk is.
10. Blij zijn met kleine dingen.