Wist je dit over Florence Nightingale? Vandaag is haar geboortedag. Florence Nightingale was een bijzondere dame (1820-1910) die gezien wordt als de grondlegger van de huidige verpleegkunde. Ze richtte een van de eerste verpleegsterscholen op en was actief op wetenschappelijk, beleidsmatig en politiek niveau om de zorg te verbeteren.

Haar geboortedag is uitgeroepen tot Dag van de Verpleging. De dag waarop verpleging in het zonnetje gezet wordt. Zeker in deze Corona-tijd verdienen ze dat zeer. Ik hoop dat uiteindelijk ook hun arbeidsvoorwaarden mogen verbeteren.

Minder bekend is dat Florence Nightingale de tweede periode van haar leven zelf ziek was. Haar klachten zouden lijken op fibromyalgie en ME. Daarom wordt op 12 mei ook aandacht gevraagd voor deze aandoeningen.

Beide aandoeningen worden vaak nog weinig serieus genomen. Gelukkig zijn er steeds meer ontdekkingen van fysiologische afwijkingen, die impliceren dat het niet zomaar ’tussen de oren’ zit. Hopelijk duurt het niet al te lang meer voordat ze deze puzzelstukken aan elkaar kunnen koppelen tot een duidelijker beeld voor meer erkenning voor deze aandoeningen.

Dat vandaag dus een dag mag zijn van begrip (voor onzichtbare aandoeningen) en dankbaarheid (voor onze zorghelden)!

#dagvandezorg #12mei #fibromyalgie #ME