Deze week is het awareness week voor mentale gezondheid. Met de hashtag #ikbenopen willen ze oproepen om het praten over mentale gezondheid te normaliseren. Ik prikkel mezelf al enkele jaren om het taboe van chronische ziekte te halen en daar gewoon over te delen. Om mensen een inkijkje achter de schermen te geven wat dit betekent. Het afgelopen jaar merkte ik dat het taboe rondom mentale gezondheid nog groter voelde. Mijn mentale belastbaarheid ging achteruit, maar daar durfde ik nog niet over te delen. Bij deze!
Mentale en fysieke gezondheid zijn m.i. niet los te zien van elkaar. Zo hebben pijn en vermoeidheid op de lange(re) duur ook invloed op het functioneren van je hersenen. Mijn visuele klachten hebben te maken met verwerking door de hersenen. En ik ben overgevoelig voor de meeste zintuigprikkels. Emotioneel doen fysieke klachten ook wat met je. Een jaar terug leek het of mijn hersenen zeiden, ja doei! Ze leken het niet meer te kunnen bijbenen. Mijn brein is anders bedraad, in hoe ik prikkels en informatie waarneem en verwerk. Overvol hoofd, veel verbanden zien, altijd puzzelen en analyseren. En tegelijkertijd chaotisch in mijn handelen, moeite met organiseren, plannen en dergelijke. Hoogbegaafd, hooggevoelig, ADHD, dan komt de variatie aan stempeltjes.
Ik heb er altijd mijn weg wel in kunnen vinden, maar struikelde o.a. over routines. En juist mijn fysieke gezondheid vraagt veel zelfzorgroutines van me. Het kost me veel energie hoe mijn brein werkt en verwerkt. Dus, volgende week krijg ik ADHD onderzoek. De werking van mijn brein geeft me veel mooie dingen, maar de energiebalans mag beter. Ik was mezelf de afgelopen jaren aan het uitputten. Dus nu aan het uitzoeken hoe ik dat anders kan doen.
Waarom was ik bang ook dit stuk van mijn verhaal te delen? Fibromyalgie had nauwelijks invloed op mijn werk als webdesigner. Die invloed is nu groter. Ik was bang de indruk achter te laten dat ik mijn werk niet meer aan zou kunnen. Maar, ik heb vooral mijn werkuren gehalveerd. De kwaliteit van mijn werk leidt er niet onder. Ik las eens zo’n mooie uitspraak in een interview van iemand met nog veel meer beperkingen dan ik. Zij zei, ik heb 10% energie op een dag, maar die 10% zet ik wel voor de volle 100% in. Dat vind ik een mooie lijfspreuk! Dat wat ik te geven heb, geef ik ook volledig.
Dit verhaal is ook de reden waarom je mij op mijn zakelijke kanalen niet meer wekelijks leest. Waarom ik niet meer zoveel interessante posts deel met tips en informatie over websites. Ik heb mijn marketing en sociale media op een laag pitje gezet. De energie die ik heb besteed ik aan mijn klanten, mijn professionele ontwikkeling en mijn gezondheid.
De hashtag #ikbenopen vraagt een imperfecte cirkel te tekenen op je hand. Symbool voor dat we allemaal imperfect en toch compleet zijn. Hoe is het voor jou? Voel jij een taboe op mentale gezondheid of ben je daar open over?
