Het waarnemen van veel beren op de weg wordt over het algemeen als niet positief gezien, als iets om ‘aan te werken’. Ik ga eens een andere kant belichten, de beren hebben juist een grote kracht, wanneer je ze goed weet in te zetten. Dan zijn de beren niet meer lastig, maar juist handig om je aanpak te versterken.

Zelf heb ik vaak een vrij breed ‘zichtsveld’, ik zie veel dingen gebeuren, volg de details en blijf de rode draad herkennen op het moment dat mensen zijsporen gaan bewandelen. Bij dat brede zichtsveld hoort ook een vooruit kijken. Zo ongeveer als vanzelf voorzie ik vaak een aantal mogelijke scenario’s. Dat kan vermoeiend en belemmerend zijn, maar ik heb het als zinvol leren inzetten. Mijn drive is namelijk groot een positief resultaat te bereiken en alle beren om te buigen. De beren laten de mogelijke fiasco’s zien, maar geven ook de mogelijkheden om vooraf oplossingen te bedenken hiervoor. Of om belemmeringen weg te nemen en in te zien dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

Een belangrijk onderdeel van projectmanagement is het managen van de risico’s. Met projecten gaat vaak veel geld gemoeid en belangen van doelgroepen. Dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk laten slagen. Van tevoren kijk je, welke factoren kunnen het project in de weg staan en hoe kunnen we deze risico’s verkleinen? Het maakt het project sterker. Of je nu echt via een projectsysteem werkt of niet, die stap is altijd zinvol op weg naar succes. Het maakt je stappenplan concreter en meer gefocust op effectiviteit.

Maak van die ja-maar collega dus je bondgenoot. Luister en vraag door naar de bezwaren en denk ze om. Geef oplossingen voor de bezwaren en luister naar eventuele nieuwe bezwaren. Door samen alle bezwaren op te lossen, leer je die collega om voorbij de weerstanden te komen en gemotiveerd te raken en hetgeen jullie willen gaan doen zal enkel sterker vormgegeven worden met meer kans op succes!

Negeer je beren niet om vervolgens met verstopte weerstand door te werken, maar omarm ze, denk ze creatief om en maak je aanpak enkel succesvoller. Ook aan alle werkzoekenden tussen mijn contacten, hoe kun je van je beren krachtige nieuwe wegen maken? Succes!