Mijn  land kent een uitgebreide energieverwerkingscentrale. Landen in mijn wereld functioneren anders dan de wereld die jij gewend bent, lieve lezer. Als inwoners zijn we zeer verbonden met hoe ons land functioneert. Met wat wij eten voorzien wij de energieverwerkingscentrale van brandstof. Deze brandstof gaat langs verschillende cabines. Zo wordt de brandstof van lieverlee verwerkt tot goede energie waarmee onze huishoudens, bedrijven en overheden kunnen functioneren.

Het is een proces van vele fases, waarbij ook afvalstoffen vrij komen. Deze komen terecht in de afdeling Colon, waar ze verder worden verwerkt tot afvoerbare afvalproducten. Dit is een lange brede gang met twee bochten erin.  De wanden van deze gang hebben een belangrijke functie bij het verwerken van wat er door de Centrale aan materie doorheen gestuurd wordt. Nu is bekend dat ook op deze wanden uitstulpingen kunnen ontstaan, wanneer er vaker tumorplanten in een land gevonden worden. Ons expeditie team besloot dus op onderzoek uit gaan in de Colon.

Dat was een hele onderneming, kan ik je wel vertellen! De Colon kun je normaal niet betreden, omdat hij dan vol is door alle afval die er doorheen komt. Dus moesten ze zorgen dat de Colon leeg zou zijn en de wanden zo schoon mogelijk, opdat ze deze konden bekijken. Daarvoor moest de gehele energieverwerkingscentrale voor korte tijd stil gelegd worden. Daarna zou er nog een speciaal schoonmaakmiddel doorheen gestuurd worden om te zorgen dat alles schoon zou zijn. Je kunt niet enkel de Colon schoonmaken, je moet dan vooraan het proces beginnen. Dat hebben we geweten!

De Centrale krijgt brandstof door wat wij eten. Iedereen in het land moest een paar dagen op een speciaal dieet en mocht de laatste dag voor het onderzoek helemaal niet meer eten. Doordat er minder brandstof binnen kwam, werd de Centrale van lieverlee leger. Het speciale reinigingsmiddel was op tijd bij iedere inwoner bezorgd. We konden daar een drank mee maken. Door deze te drinken zou het reinigingsproces in de energieverwerkingscentrale starten. Het was geen lekkere drank en we hadden honger tegen die tijd! Omdat de Centrale minder brandstof had gekregen, werkten ook onze huizen minder goed. Zo deed bv de verwarming het minder goed.

Door het reinigingsproces in de energieverwerkingscentrale werd de brandstof die hier verwerkt werd meer vloeibaar. Ook in de afdeling Colon werden de stevigere en goed te verwerken afvalproducten van lieverlee steeds meer vloeibaar. Tot er enkel nog een golf water overbleef die alles schoon spoelde. Bij de uitgang van de Centrale waren ze dat niet gewend. De vrachtwagens die normaal de afvalpakketjes afvoeren waren voortdurend met transport bezig. Dat systeem was niet ingericht op water. Gelukkig wordt dat reinigingsproces van de energieverwerkingscentrale niet vaak uitgevoerd!

Uiteindelijk was het dan zo ver, het reinigingsproces was klaar. Als het goed is was de Colon nu voldoende leeg en konden de onderzoekers de wanden gaan bestuderen. Omdat dit proces een beetje vervelend kon zijn voor de inwoners, werd een speciale vloeistof in ons rivierenstelsel gebracht, wat zich snel over het gehele land zou verspreiden. Uit de rivieren steeg een bedwelmende lucht op, waardoor we allemaal een beetje suf werden. Sommige inwoners vielen in slaap. Gelukkig bleef ik, de nationale verhalenverteller, wel wakker. Zo heb ik nog meegekregen hoe de expeditie verlopen is.

De specialisten gingen de gang in, met speciale lampen en camera’s. Zo konden ze de wanden goed bekijken. Ze waren gelukkig goed schoon. Hun camera’s waren verbonden met vele schermen in het land en ook ik heb daarop mee kunnen kijken. Dat had ik nog nooit gezien. Het waren wat nattige wanden, oranje/roze achtig. Geen rechte gladde muren zoals we in gebouwen kennen. Meer wat glooiende zachte ronde wanden. Het begin zag er goed uit. Oh, daar is een poliep, die kenden ze en kwamen ze vaker tegen in andere landen. Een poliep is een uitstulping op de wand. Vaak leveren deze geen problemen op. Soms kunnen deze uitstulpingen groeien en problematisch worden. Ze kunnen dan de Centrale en zelfs het gehele land in gevaar brengen. Met een speciaal mes hebben ze de poliep los gesneden van de wand en in een zakje gedaan om mee te nemen. Ze liepen verder en keken verwonderd om zich heen. Hier waren meerdere bultjes op de wand te zien. Ze leken wat doorzichtig en kleiner dan de eerdere poliep. Het waren er best veel en zoveel tijd hadden ze niet ingepland die dag. Dat was wel heel jammer. Ze hebben een beetje van die kleine bultjes afgesneden om mee te nemen. Ze moesten nog maar eens terugkomen om de Centrale verder te onderzoeken!

Een uurtje later werden wij als inwoners weer steeds helderder. De bedwelmende lucht was vervlogen en we mochten weer starten met eten. Van lieverlee kon de energieverwerkingscentrale weer opstarten en het land weer functioneren als voorheen. Een week later liet de specialist weten dat de meegenomen weefsels goedaardig waren. Wel gaf hij aan dat de rest van die bultjes nog verwijderd en onderzocht moet gaan worden. We bespraken dat het misschien nuttig is meerdere afdelingen van de Centrale te onderzoeken. Daar wordt een andere specialist voor ingevlogen, die meer thuis is in deze afwijkingen aan een emergieverwerkingscentrale. We wachten nog op zijn komst voor het vervolg. Dit was een enerverende fase in de gehele expeditie!