Drie maanden geleden ging ik op reis in mijn thuisland en deed ik bijzondere ontdekkingen. De tocht begon in de hoofdstad Brains. De reisleider gaf aan dat het waarschijnlijk een normale dag zou zijn met weinig bijzonderheden. We werden echter verrast. In de wijk cerebellum ontmoetten we de eerste tumor. Een zeldzame struik, waar er maar weinig van zijn op aarde. Hij groeit tussen een paar gebouwen en duwt eentje een klein beetje opzij. Gelukkig groeit deze plant traag en zijn de gebouwen nog redelijk veilig. We liepen verder en kwamen langs de wijk Temporalis. Hier was een rivier ontspoord in een heleboel zijtakken. De reisleider maakte een hoop foto’s onderweg en zou de burgemeester van Brains op de hoogte brengen van wat er in haar stad aan de hand is.

Een paar weken later ging een andere kenner met ons op stap langs de stadjes Speeksel en Klieren. We hadden tijdens onze tocht door Brains gezien dat in deze stadjes ook iets geks aan de hand leek te zijn. De eerdere reisleider stuurde zijn collega op onderzoek uit. We kwamen twee kleinere struiken tegen, die ook bij de groep tumoren leken te horen. In verschillende wijken, maar ze waren mogelijk dezelfde soort struik, over eentje twijfelde hij. Dit keer moet er een specialist bij gehaald worden om een stukje van de struik af te knippen zodat ze deze kunnen onderzoeken. De struik waar de kenner over twijfelde is gemakkelijker te bereiken, dus ze gaan toch eerst deze maar onderzoeken. Die andere moeten ze nog over nadenken hoe ze daarbij komen. Tumorplanten zijn niet altijd zomaar te benaderen!

De koningin van het land is ook op de hoogte, wat is er toch aan de hand dat er in meerdere steden van die tumorplanten opduiken? Het lijkt een avontuur te worden met diverse reizen, voordat ze alle antwoorden gaan ontdekken. We gaan de struiken maar een beetje in de gaten houden, of ze zich als indringers een beetje gedragen en geen schade aanrichten. Altijd belangrijk je land te observeren en in zo goed mogelijke conditie te houden!