PTEN Story – chronologisch

Provincie Headsup – De ontdekking

Drie maanden geleden ging ik op reis in mijn thuisland en deed ik bijzondere ontdekkingen. De tocht begon in de hoofdstad Brains. De reisleider gaf aan dat het waarschijnlijk een normale dag zou zijn met weinig bijzonderheden. We werden echter verrast. In de wijk cerebellum ontmoetten we de eerste tumor. Een zeldzame struik, waar er maar weinig van zijn op aarde. Hij groeit tussen een paar gebouwen en duwt eentje een klein beetje opzij. Gelukkig groeit deze plant traag en zijn de gebouwen nog redelijk veilig. We liepen verder en kwamen langs de wijk Temporalis. Hier was een rivier ontspoord in een heleboel zijtakken. De reisleider maakte een hoop foto’s onderweg en zou de burgemeester van Brains op de hoogte brengen van wat er in haar stad aan de hand is.

Een paar weken later ging een andere kenner met ons op stap langs de stadjes Speeksel en Klieren. We hadden tijdens onze tocht door Brains gezien dat in deze stadjes ook iets geks aan de hand leek te zijn. De eerdere reisleider stuurde zijn collega op onderzoek uit. We kwamen twee kleinere struiken tegen, die ook bij de groep tumoren leken te horen. In verschillende wijken, maar ze waren mogelijk dezelfde soort struik, over eentje twijfelde hij. Dit keer moet er een specialist bij gehaald worden om een stukje van de struik af te knippen zodat ze deze kunnen onderzoeken. De struik waar de kenner over twijfelde is gemakkelijker te bereiken, dus ze gaan toch eerst deze maar onderzoeken. Die andere moeten ze nog over nadenken hoe ze daarbij komen. Tumorplanten zijn niet altijd zomaar te benaderen!

De koningin van het land is ook op de hoogte, wat is er toch aan de hand dat er in meerdere steden van die tumorplanten opduiken? Het lijkt een avontuur te worden met diverse reizen, voordat ze alle antwoorden gaan ontdekken. We gaan de struiken maar een beetje in de gaten houden, of ze zich als indringers een beetje gedragen en geen schade aanrichten. Altijd belangrijk je land te observeren en in zo goed mogelijke conditie te houden!

Installatie E.Y.E. West

Naast de ontdekte tumorplanten is er nog een andere uitdaging waar de Koningin de mensen in haar land voor aan moet sturen. Nabij hoofdstad Brains zijn twee grote installaties, E.Y.E. Oost en E.Y.E. West. Dit zijn ingenieuze grote bouwwerken met de technologische netwerken om buiten mijn landgrenzen te kunnen waarnemen. Zo weet het bestuur van mijn land wat er in de rest van de wereld gebeurt, wat andere landen ondernemen en kunnen ze daarop reageren.

Sinds een jaartje is er een probleem ontstaan in E.Y.E. West. Er is een vertroebeling opgetreden in de ramen van het bouwwerk. Deze ramen vangen de beelden op en worden binnen de installatie verder verwerkt. Door deze vertroebeling ontstaat er een vertekening van het beeld en zijn er schaduwen gekomen. Verschillende dingen worden nu drie keer waargenomen, het origineel plus twee schaduwbeelden. In de loop der tijd is de vertroebeling toegenomen en zijn de schaduwbeelden meer problemen gaan geven.

Beide installaties werken samen en vangen ieder een iets ander beeld van de wereld op. De informatie van deze beelden wordt samengevoegd en weergegeven op een vierdimensionaal projectiescherm binnen het Departement Visuele Zaken. Zij vertalen de informatie en communiceren met de andere departementen die mijn land aansturen. Er was reeds een glitch in de samenwerking tussen beide installaties. Visuele Zaken had een work-around ontwikkeld om te zorgen dat het geprojecteerde beeld werkzaam zou zijn. Nu met de langzaam toenemende vertroebeling en de schaduwbeelden bij installatie West, zijn ze er dagelijks druk mee bezig om die work-around aan te passen en het beeld acceptabel te houden. Er is een specialist ingeschakeld, deze arriveert over 2 maanden. Deze gaat de vertroebeling in E.Y.E. West onderzoeken en kijken of de ramen vervangen kunnen worden. Laten we het hopen!

Het Nationaal Theater

Mijn land kent één theater, het Nationaal Theater. Een mooi statig monumentaal gebouw in onze hoofdstad Brains. Het is een klassiek-modern gebouw in renaissance stijl met vrolijke kleuren en magische en speelse figuren erin verwerkt. Meerdere keren per dag zijn er voorstellingen in ons Nationaal Theater. Alle voorstellingen worden vastgelegd door camera’s met onze beste geluidsapparatuur en rechtstreeks uitgezonden in de huiskamers van onze burgers. Overal in het land kunnen ze deze magistrale voorstellingen meebeleven.

De belangrijkste groep performers worden gevormd door ons Nationaal Dansteam. Een deel van hun voorstellingen zijn vooraf ingestudeerd. Daarnaast laten ze een paar keer per dag een improvisatiestuk zien. In deze impro-voorstellingen verwerken ze de belangrijkste events die er in ons land op dat moment plaatsvinden. De ene keer zijn het blije speelse dansen, de andere keer een opzwepende explosie van frustratie of een melodramatische dans waar iedereen een traantje bij wegpinkt. Ook ik sta regelmatig op het podium als ’s Lands Eerste Verhalenverteller. Met mijn verhalen neem ik mensen mee in alle avonturen binnen en buiten ons land.

Dit Nationaal Theater nu, is gevestigd in de wijk Cerebellum. Wie zich de start van dit verhaal nog goed herinnert, voelt de bui misschien al hangen. Die zeldzame tumorplant loopt langs ons mooie Theater. Ondanks dat hij het gebouw zelf nog niet beschadigt, heeft de plant wel lange wortels onder de grond, die het Theater iets wankeler maken. Deze wortels zijn over de jaren gegroeid en maken het spelen in het Theater uitdagender dan het geweest is. Het is belangrijk voor onze dansers om goed uitgerust te zijn en lekker in hun vel te zitten, om goed te kunnen blijven dansen op het podium waar ze zo trots op zijn. Op sommige dagen worden ze duizelig en misselijk tijdens hun voorstelling. Dat maakt ons een beetje verdrietig. Het Nationaal Theater speelt zo’n belangrijke rol in ons leven. We vertoeven er graag om met elkaar expressie te geven aan alles wat ons leven te bieden heeft. We werken om het effect van die wortels heen en maken het waar nodig onderdeel van onze voorstelling. Want, zoals altijd, the show (and life) must go on!

Stadjes Speeksel en Klier 

Deze reis begon nietsvermoedend met een aantal toeristen, omdat er geen bijzonderheden verwacht werden. Inmiddels is er een expeditie op poten gezet met een aantal specialisten om te onderzoeken waar er mogelijk opvallende planten aan het groeien zijn. Hier zijn geen toeristen meer bij uitgenodigd. Als uw favoriete verhalenverteller hebben ze mij toegevoegd aan het expeditieteam, zodat ik u verslag kan doen van alle ontwikkelingen.

Vorige week zijn we terug gegaan naar de stadjes Speeksel en Klier. Hier waren ook bijzondere planten gespot. Op de rand van het stadje Speeksel zat de plant in een spleet tussen twee gebouwen. We hadden er een kleine drone naar toegestuurd om hem te bekijken. De plant zat echter achterin de spleet van het gebouw, waar het vrij smal werd. De drone kon niet dichtbij komen. Er was geen mogelijkheid die plant te onderzoeken of weg te halen zonder het gebouw te beschadigen. Dat was lastig. Op afstand leek het zeer op een tumorplant die de specialist in andere landen ook gezien had. Deze groeide traag. Hij zou over een half jaar nog een keer komen kijken. Zolang de plant niet teveel groeide, lieten we hem beter zitten.

Daarna gingen we door naar het stadje Klier. Ook hier was een aparte plant te zien. De specialist twijfelde of het eenzelfde tumorplant was of een meer voorkomende lymfeplant. Deze zat ook tussen twee gebouwen, maar minder ver naar achteren. Hij pakte zijn drone weer op en stuurde met de joystick richting de plant. Beetje naar links, naar voren. Niet tegen het gebouw aan. Ja, het lukte, hij hing nu boven de plant! Oh, wat gebeurde daar nu? Hij drukte op een knopje en er kwam iets onder de drone naar beneden, het leek wel, op een schaar! Hij zette een knipje in een tak van de plant en… we schrokken ons allemaal rot. We hoorden een schelle hoge toon. Wat was dat nu? Het leek van de plant te komen! Alsof hij pijn had! Dat maakte de specialist niet vaak mee. Er gebeurde nog iets bijzonders, er vloeide een sap uit de tak op de plek waar het knipje gemaakt was. De specialist nam het sap en een stukje van de tak mee om in het lab te laten onderzoeken. Hij belde me vandaag om me te vertellen wat het lab ontdekt had. De plant in het stadje Klier was geen tumorplant, maar een lymfeplant! Wat een opluchting, lymfeplanten zijn geen bedreiging voor de stad!

Waarschijnlijk gaat onze volgende expeditietocht naar het natuurgebied met de bijzondere Tweeling Bergen. Laten we hopen dat we geen nieuwe verrassingen tegenkomen, ik houd jullie op de hoogte!