Seelig Gasthuys – Boek 88 dromen

Het boek ’88 dromen van vandaag maken de stad van morgen’ vertelt ook over mijn droom. Hieronder de tekst.

Een heel fraai, zeer goed doordacht en al een heel eind uitgewerkt idee, zo vinden ook de makers van dat boek (en die vormen niet de jury),is het Seelig Gasthuys van Esther Moelands. Esther heeft voor het voormalige belastingkantoor de filosofie ontwikkeld dat hier verschillende culturen zouden kunnen wonen, met allerlei mogelijkheden voor contact en samen optrekken. Die kans is er nu er voorlopig geen Asielzoekers Centrum (AZC) in Breda nodig lijkt.

Ze ziet hier een mooie kans om een nieuw thuis voor statushouders te realiseren, die hier samenleven en wonen en werken met andere Bredanaars. Daardoor kunnen ze sneller integreren en kansen krijgen. In het gebouw is plek voor vele tientallen appartementen in allerlei flexibele vormen, van een eenpersoons flat tot een woon-werk-appartement met een gezin erin. Ook zorgwoningen zijn mogelijk. De ontwerpfilosofie heeft Esther al een aardig eind uitgewerkt in schetsen. Het sociale proces in het eenmaal bewoonde gebouw is belangrijker dan de fysieke transformatie. Deze droomster gaat ervan uit dat de samenleving er beter van wordt, wanneer mensen samen dingen ondernemen, van koken en sporten tot elkaar de taal leren, muziek maken en dansen. Natuurlijk zijn ook de buurtbewoners en andere geïnteresseerden welkom in het gebouw. Ook die verbindingen kunnen bijdragen aan wederzijds begrip en integratie van nieuwkomers.

Het Seelig Gasthuys symboliseert de nabijheid van het aan te leggen Seelig Park (en de Seelig-kazerne van nu),het gasthuis waaraan de velden hun naam ontlenen, maar vooral de gastvrijheid die volgens Esther bij Breda hoort en die zo een beetje wordt versterkt.

Esther’s idee heeft een tweede dimensie: ze wil het realiseren met werkzoekenden die verstand hebben van (onderdelen van) zo’n transformatie.

De jury schrijft: Deze droom zal niet morgen werkelijkheid worden, maar wellicht overmorgen,denkt de jury. Hij sluit aan bij de Woonvisie van de gemeente (die zoekt 1000 goedkoper huurwoningen en is eigenaresse van het gebouw),maar ook bij een prijsvraag van de Rijksbouwmeester.

untitled-design-2