Fotofobie / lichtschuwheid: bril en andere tips

Lichtschuwheid of fotofobie is een intolerantie voor licht. Het is geen ziekte, maar een symptoom. Er kunnen verschillende oorzaken en oogziekten aan ten grondslag liggen. De behandeling bestaat vooral uit het behandelen van de oorzaak, indien deze bekend is. Verder is er vaak advies om met een zonnebril en hoed het maar zien te redden. Voor mij was een gewone zonnebril bij lange na niet voldoende en begon de zoektocht naar oplossingen.

Sinds een aantal jaar heb ik een grote overgevoeligheid voor licht; fotofobie. Aanvankelijk lag ik zomers iedere dag rond 16u op bed, omdat ik dan mijn ogen niet meer open kon houden en beroerd was van het licht. Met de oplossingen die ik inmiddels gevonden heb, heb ik mijn vrijheid in de zomer weer terug! Er zijn teveel mensen die gevangen zijn door hun lichtgevoeligheid en zich onvoldoende buiten kunnen verplaatsen, darom deel ik mijn tips hier met jullie. Bij de oogpoli wist niemand me te helpen namelijk! Omdat ik met bril wel 100% zie, mocht ik aanvankelijk niet naar Visio waar ze wel de kennis hadden van lichtgevoeligheid. Een aantal jaar later mocht dit gelukkig wel en kon Visio nog een aantal tips toevoegen aan mijn ontdekkingen.

Goede zonnebril

Voor mij TIP NUMMER 1! Deze zonnebril was het die voor mij HET verschil uitmaakte in de zomer tussen ziek worden en weer kunnen functioneren. Hij beschermt 100% tegen UV stralen en is 4% lichtdoorlaatbaar. De donkerste bril die deze site heeft. De bril past over mijn eigen bril heen en geeft rondom bescherming. Hij is er in groot en klein model. Ze hebben meerdere merken, soorten en percentages lichtdoorlaatbaarheid. Klik hier voor meer informatie. Dit is het grote model, er is ook een klein model.

Lezen in kleur

Een geweldige ontdekking, waar ik toevallig tegenaan liep: lezen in kleur. Bij mij is de gevoeligheid vooral gericht op de kleur wit, deze kan echt pijn doen aan mijn ogen. Door gekleurde linealen over een tekst te leggen en digitaal ook een kleurfilter te gebruiken verzacht ik het wit. Dit is in allerlei kleuren mogelijk, zodat je zelf kan testen welke kleur voor jou de meeste rust brengt. Lezen in kleur geeft in het algemeen rust bij visuele stress en kan dus ook andere leesproblemen verminderen. Hier meer informatie.

Blauw licht filter

Tegenwoordig kom je ook ver met de blauw licht filters die je als app kan downloaden. Er zijn er verschillende waarbij je ook kan kiezen in welke kleur er een filter over je scherm komt.

 

Gordijnen

Deze tip is wellicht een inkopper, maar toch… welke gordijnen heb je thuis hangen? Ik begreep van meerdere mensen dat ze thuis in het donker met de gordijnen dicht zaten. Heb je overwogen om glasgordijnen aan te schaffen? Dan neem je een deel van het daglicht weg, maar zit je niet helemaal in het donker. Met een lichte simpele doorschijnende stof en een spandraad als goedkoop middel voor ophangen had ik uiteindelijk voor €70 het geregeld. De witte luchten buiten doen me nu geen pijn meer en ik kan gewoon naar buiten kijken! Is budget geen probleem voor je, bij Visio in het lokaal hingen meerdere erg mooie oplossingen. Nuttig hen om advies te vragen en te ontdekken waar rekening mee te houden in wat voor jou werkt.

Tip voor brildragers

Er is een klepje die je over de pootjes van je bril schuift en dan van bovenlangs het licht wegneemt. Dat is vooral handig wanneer het meest vervelende licht van boven komt, zoals bijvoorbeeld in een kantooromgeving. Als zo’n klep voldoende voor je wegneemt, kun je beter oogcontact met mensen maken dan wanneer je een zonnebril binnen op moet zetten. Klik hier voor meer informatie.

Rijden in het donker

Of je nu nachtblind bent of niet, voor mij is een gele bril/voorhanger een goede oplossing als ik in het donkerautorijd. Wat het namelijk doet voor mij is alle witte lampen geel maken, wat er een stuk zachter uit ziet. En tegelijkertijd heeft het meer contrast dan een gewone zonnebril. Er bestaan brillen in verschillende kleuren, ook roze, oranje en rood kunnen nuttig zijn. Er bestaat vast een kleur die voor jou verlichting brengt in het donker.

Hoog contrast op de computer

Voor mij is de kleur wit het meest pijnlijk. Ik werkte op mijn apparaten al met een filter, maar heb het werken met hoog contrast ontdekt. Wit wordt zwart en zwart wordt wit. Je kunt zelf instellen welke kleuren voor verschillende functies. Voor mij geeft dat veel meer rust in het kijken naar mijn computerscherm. Voor Windows stel je het in met shift alt printscreen. Via de instellingen van Windows kun je de kleuren helemaal naar jouw wens instellen.

Bij bv Facebook kun je het tegenwoordig daar ook instellen op donkere modus. Foto’s worden soms wel raar doordat de kleuren omgedraaid worden. Het verschilt per browser. In Chrome kun je er ook een extensie voor downloaden. In Word bv is het trouwens een beetje wennen als je met kleur wilt werken. Je ziet namelijk alle tekst in wit, ongeacht geselecteerde kleur. Voor een goede opmaak zet ik het hoog contrast af en toe uit, maar overall ben ik erg blij met het werken in hoog contrast en niet meer steeds naar al dat wit te kijken.

Lampen

Lampen die in te stellen zijn op verschillende kleuren en lichtsterkte zijn ook erg fijn. Je kunt afhankelijk van de situatie kiezen hoeveel licht je nodig hebt of verdragen kunt.
Je hebt tegenwoordig op steeds meer plaatsen dimbare LED peertjes, die je in een gewone lamp kunt draaien. Er zit een afstandsbediening bij, of een app op je telefoon, waarmee je de kleur en sterkte afstemt. Online zijn er ook diverse bureaulampen te vinden die verschillende kleuren en sterktes kennen.
Voor mij persoonlijk is ‘puntverlichting’ heftig – hoe kleiner hoe feller – en direct licht. Als ik het via de muur of het plafond laat gaan, komt het veel fijner binnen. In een donkere omgeving is een lichtbron veel feller dan in een lichte omgeving. Kleuren, materialen en reflectie is uitproberen wat voor jou wel en niet fijn is. Ik mocht bij Visio in een speciaal lokaal van alles uitproberen.
Voordat ik doorverwezen was, heb ik een open dag daar bezocht. Ik zag toen een lokaal vol lampen die aan waren en ik vond het niet vervelend! Dat vond ik een openbaring, je kunt veel winnen met de juiste lampen en kleuren.
Hopelijk geeft het wat inspiratie in je eigen zoektocht!